Çinli vicdan fotoğrafçısı Lu Guang Şin Can(Doğu Türkistan) da “ortadan kayboldu”

Çinli vicdan fotoğrafçısı Lu Guang Şin Can(Doğu Türkistan) da “ortadan kayboldu”

Editör’ün notu:  Uygurların içinde bulunduğu durum karşısında Vicdanının sesini dinlemek ,haksızlığa itiraz etmek kısacası insani duygular taşımak bile Çin devleti nezdinde suçtur.

ABD yeşil kartı sahibi , New York’ta yaşayan Çinli belgesel fotoğrafçı Lu Guang      Şin Can’dayken bağlantısını kaybetti. Karısı onun Ulusal Güvenlik tarafından alındığını söylüyor.

Yayınlanma tarihi: 2018-11-28 4:42AM   Etiketler: AIDS, SARS, schistosomiasis

(Da Ci Yuan muhabiri Li Şinru’nun kapsamlı raporu)

 

AIDS köylerini, kirliliği araştıran, Çin’in karanlık gerçeklerini ortaya çıkaran….. New York’ta yaşayan Çinli belgesel fotoğrafçı Lu Guang Şin Can’da ortadan kayıp. Karısı Şü Şiaoli, Twitter’da kocasının arkadaşları ile beraber Urumçi’de yerel bir ulusal güvenlik tarafından  götürüldüğünü söyledi. Şü Şiaoli, 26 Kasım’da Twitter’da yaptığı açıklamada, 3 Kasım akşamı Lu Guang ile bağlantıyı kaybettiğini bildirdi. “Lu Guang’un nüfusu kaydedilen Zhejiang eyaleti Yongkang ilindeki ilgili yetkililerden alındığı bilgilere göre, o Şin Can’ın yerel ulusal güvenliği tarafından ele geçirildi.” Lu Guang 24 gün boyunca ortadan kayıp. Ancak, Şü Şiaoli hala Sincan’daki polis yetkililerinin hiçbir bildirimini almadı, Lu Guang’un tutuklanmasının nedenini de bilmiyor.

New York’ta yaşayan Lu Guang, 18 Ekim’de Şanghay’da bir konferansa katıldı ve  kendini nasıl koruyacağı, fabrikalar ve yetkililerle nasıl baş edileceği da dahil olmak üzere, uzun yıllardır çevre sorunları konusundaki deneyimlerini ve sonuçlarını paylaştı. O kendisinin fotoğrafçılık yolculuğunu paylaşmak için “hassas içeriklerden dolayı Çin’de yayınlanması mümkün olmayacak” bir kitap yayınlayacağını da açıkladı.

 

Karısı: Lu Guang Şin Can Ulusal Güvenliği tarafından tutuklandı

 

Şü Şiaoli kendi gönderisinde, Lu Guang’un 23 Ekim’de arkadaşlarının davetiyle Urumçi’ye gittiğini, yerel film yapımcıları için fotoğrafçılık ve rehberlik alışverişinde bulunduğunu, 31 Ekim’de Kaşgar’a sayahete gittiğini, 3 Kasım’da ise Urumçi’ye döndüğünü ifade ediyor.

 

3 Kasım’dan önce Lu Guang ve Şü Şiaoli her zaman iletişimde bulunuyorlardı, 3 Kasım akşamdan itibaren iletişim kesildi, aslında Daliangşan’a bağış yapmak için 5 Kasım Siçuan’a uçmayı planladı, ama orada görünmedi.

Şü Şiaoli arkadaşının karısıyla temasa geçti ve Lu Guang ve arkadaşlarının yerel ulusal güvenlik tarafından Kaşgar’a getirildiğini öğrendi. Nüfusunun kaydedildiği yer olan Zhejiang eyaleti Yongkang ilindeki ilgili yetkililere sordu ve Lu Guang’nun gerçekten Sincan Ulusal Güvenlik görevlileri tarafından tutuklandığını onayladı.

 

O, Lu Guang’un 20 den fazla bir gündür iletişimde olmadığını, aile üyesi olarak kendisinin hiçbir zaman tutuklamayla alakalı hiçbir belge veya bildirimleri almadığını, defalarca Sincan’daki polis merkezini aradığını ve hiçbir cevap almadığını söyledi.

Şü Şiaoli, 4 Aralık’ın Lu Guang ile olan evliliğinin 20. yıldönümü olacağını söyledi. “Onunla bağlantıyı kaybettiğimden beri günler yıl gibi geçiyor, onların sadece güvenli bir şekilde geri dönmelerini umuyorum.”

 

“Hayatım her zaman tehlike altında”


Şu an 57 yaşında olan Lu Guang, Zhejiang’da doğumlu, 25 yıl boyunca belgesel fotoğrafçılığı ile uğraşıyor, odaklandığı konular çevre sorunları ve en alt tabakada yer alan insanlardan oluşuyor. Fotoğrafçılık konuları şunları içerir: AIDS, SARS, schistosomiasis, batıda altın kazmak, küçük kömür ocağı ve Çin’deki çevre kirliliği vb.

 

Lu Guang, ailesinin bir keresinde tehdit içeren aramaya uğradığını ve ağlayarak kendisinin işi bırakmasını rica ettiğini ifade ediyor, “Bunu kendim için yapmıyorum, çok fazla sıkıntı çeken insanı görüyorum, tutuklanıyor ve cezaya mahkum kalıyor, onlar için çağrıda bulunuyorum”. Ama o hiçbir “büyük kaza” geçirmediğini, karısının hala onu destekliyor olduğunu söyledi. Beklenmedik bir ay sonra, Lu Guang’un nerede olduğu bilinmiyor.

 

Birisi Lu Guang’a “Artık meşhursun. Bu, en zor aşamanın geçtiği anlamına mı geliyor?” diye sorduğunda Lu Guang dediki: “Tam tersine, en zor aşamanın henüz gelmediğini düşünüyorum ve ne zaman geleceğini de bilmiyorum. Benim için, sosyal sorunlar üzerindeki fotografik raporlardan vazgeçmediğim sürece hep tehlike altındayım. “

 

İyi bir fotoğraf çekmek için, Lu Guang polis tarafından gözaltına alındı, fabrikada çalışanlar tarafından dövüldü …

 

“Kameram yalan söylemez”

 

Kameram yalan söylemez” Lu Guang’un kendi çektiği bir grup resimlerin manşetidir. Lu Guang medya tarafından “ufka kadar koşan” fotoğrafçı olarak adlandırıldı, Çin Fotoğrafçılar Derneği tarafından “fazilet ve sanatı bütünleştirmiş fotoğrafçı” unvanını aldı.

 

2001 yılında Lu Guang, dünyayı sarsan “AIDS’ın gölgesi altındaki köy” hikayesini filme aldı. Henan Eyaletindeki Houyang Köyü ve Wenlou Köyü gibi 100’den fazla köyde, çoğu sayıda çiftçiler yoksulluk nedeniyle hayatta kalmak için kan sattı ve AIDS’ın şiddetle yayılmasına neden oldu. Lu Guang riskle AIDS köyüne gitti, ama insanlar kendi hastalıklarını anlatmaya cesaret edemiyorlardı. AIDS nedeniyle ölen insanlar onları sessizce toprağın altına gömülüyorlardı. “Çünkü yerel düzenlemelerden dolayı dışarı duydurulmasına izin verilmiyor.”

 

Lu Guang, krizden önceki hastalar, yetimler de dahil olmak üzere, AIDS’dan etkilenen köylerle alakalı çok sayıda resmini filme aldı. O genellikle geceleri köye girerdi, gündüzleri ailede saklanırdı, geceleri yine evleri gezerdi ve fotoğraf malzemelerini topluyordu. Daha sonra yerel yönetimin tutuklamalarından birkaç kez kaçma deneyiminden bahsetti. O zaman, yerel hükümet Lu Guang için özel bir tutuklama planına sahipti.

 

“Çin’in sivil AIDS savunmasındaki ilk kişi” olarak bilinen Gao Yaocie, Çin hükümetinin 1992 yılında  “plazma ekonomisi”ni meydana getirdiğini, Yerel sağlık birimlerinin birbiri ardına kan istasyonlarını kurduğunu, Yetkililerin insanları kan satma hareketine geçirmek için çeşitli bahaneler kullandığını anlattı. AIDS’in yayılmasına öncülük ederek, Henan’da birçok AIDS köyü meydana geldi. Bu köyler Çin hükümeti tarafından kapatılarak kendi kaderini görmelerine bırakıldı.

 

Eserlerin doğuşuyla birlikte, onur da ardı ardına gelmeye başladı: 2004, 2011 ve 2015 yıllarında üç kez Dünya Basın Fotoğrafları ödülünü kazandı, 2009 yılında Eugene Smith İnsani Fotoğraf Ödülünü kazandı, 2010’da National Geographic Fotoğraf Ödülünü kazandı ……

 

2004 yılında “Henan eyaletindeki AIDS Köyü” ile 47. Dünya Basın Fotoğraf Yarışmasında altın madalya kazandı.

 

“Yalnız bir şövalye gibiyim, Güçlü bir adalet duygusuna sahibim” Lu Guang “Şiaoşiang Sabah Haberleri”nde kendisinin aslında bir şövalye bilincine sahip olmadığını, 2001 yılındaki Henan AIDS Köyünden sonra “yavaş yavaş değişmeye başladığını” söyledi.

 

“Daha önce fotoğraf çekmek oyun gibiydi”, “fayda ve sonuç önemliydi” Ama gerçekteki sivillerin yaşadıkları adaletsizlik ve acılar adamı şok ediyor. “Kaydetmek tam benim görevimdir “, “gerçek sorunların çözülmesine yardımcı olabilir”, ” Geri dönüş istemiyorum “. #

 

Editör: Lin Şiyuan

 

Kaynak:  http://www.epochtimes.com/gb/18/11/27/n10877423.htm

Yorum yaz